Omgaan met pijn

Minder pijn bij de bevalling door haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Een vrouw die gaat bevallen kan over het algemeen zelf heel goed de baringspijn opvangen. Het is wel belangrijk dat ze goed is voorbereid.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding bestaat uit 5 à 6 sessies. Hierin maken jullie al vóór de bevalling contact met de baby. Jullie leggen dan de handen op de buik van de moeder.

Steun van de partner

Jullie leren samen hoe je de baringspijn kunt opvangen en draagbaar maken. Als partner kun je hierbij waardevolle steun geven. Je speelt een belangrijke rol bij de geboorte van jullie kind.

Je leert tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding hoe jullie rustig kunnen blijven en niet in de stress schieten bij pijn.

Wat de partner precies moet doen om zijn vrouw te helpen verschilt. De ene vrouw wil graag dat haar partner achter haar zit. De ander heeft er baat bij als haar voeten worden vastgehouden of als ze geruststellend wordt toegesproken.

“Annemarie liet me steeds weer ervaren welke positieve invloed alleen al mijn aanraking kon hebben. We ontdekten een gebaar waarbij ik zowel de baby als mijn vrouw omvatte. Ze werden er onmiddellijk rustiger van.”

Weeën beter opvangen

Een normale reactie op pijn is vluchten of je er tegen verzetten. Als je dat doet, wordt de pijn erger. Maar als je ontspant en als het ware naar de pijn toegaat, is deze beter te dragen. De pijn wordt hanteerbaar door je er niet tegen te verzetten.

Ik leer je hoe je tijdens de bevalling met pijn om kunt gaan. We oefenen samen in het opvangen van de weeën. Je leert letterlijk voelen dat het verschil maakt of je met je aandacht naar de pijn toegaat of juist niet. Tijdens de bevalling zul je merken hoe je je het geleerde herinnert en als vanzelf gaat toepassen.

“Ik dacht steeds aan Annemarie’s woorden en aan onze handen op mijn buik. Ik vocht niet tegen de pijn, maar gaf me er aan over.”

Liefdeshormoon

Haptonomische zwangerschapsbegeleiders zeggen: “De moeder verzacht door de liefdevolle aanraking van haar partner.”

‘Liefdevolle aanraking’ klinkt misschien soft, maar uit onderzoek blijkt dat ons lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt als iemand ons aanraakt of knuffelt.

Dit hormoon geeft een gevoel van vertrouwen en maakt minder angstig. Wat dus heel nuttig is tijdens zoiets heftigs als een kind baren.

Verder is wetenschappelijk bewezen dat het zogenaamde ‘liefdeshormoon’ ook het vrijkomen van endorfines stimuleert. Dit zijn hormonen die de pijn afzwakken.

“Het is alsof ik een tovermiddeltje ontdekte, dat de bevalling een stuk dragelijker en lichter maakt.”

“Ik wilde heel graag op een natuurlijke manier bevallen. Hoewel ik ook een ruggenprik wilde, omdat ik heel erg tegen de pijn opzag.
Door de haptonomische zwangerschapsbegeleiding wisten we wat ik het fijn vond. Dat Hubert mijn benen vasthield, was voldoende om beter naar de pijn te gaan. Ik werd er net als tijdens de sessies bij Annemarie heel rustig van. De bevalling verliep voor ons dan ook zonder stress."

Ben je rond 18 weken zwanger en wil je ook graag meedoen aan haptonomische zwangerschapsbegeleiding? Maak  een afspraak.