Wie ben ik

Annemarie Warnau Je hebt het gevoel dat je veel te veel in je hoofd zit.
Je hebt lichamelijke klachten, maar volgens de huisarts is er niets aan de hand.
Is er een manier om meer in balans te komen?
Zou haptotherapie iets kunnen zijn?

Leg het maar eens uit, dat je naar een haptotherapeut gaat. Ik wist zelf eerst ook niet wat het was. Tot ik bij Annemarie terecht kwam. Ik vertel nu dat ik minder vanuit mijn hoofd leef, maar meer vanuit mijn gevoel. Dat snappen de meeste mensen wel.

Haptotherapie is een kwestie van gevoel

Maar wat is gevoel? Is het een ander woord voor affectie? Dat betekent genegenheid, ingenomenheid.

Het woord affectief wordt omschreven als ‘tot het gevoel of gemoed sprekend’.

Affectiviteit wordt vertaald met aandoenlijkheid’ of ‘aard der gevoelens, gevoelstoon’.

Affectief contact is dus een vorm van contact waarbij iemand wordt geraakt in zijn gemoed of gevoel. De bekende ‘gevoelige snaar’ wordt geraakt. In positieve of negatieve zin.

In positieve zin en tijdens haptotherapie word je geraakt door:

Haptotherapie is een ontmoeting

Ik ben Annemarie Warnau en ik werk als Haptotherapeute in Amsterdam en Almere

Ruim 30 jaar werk ik als haptotherapeute in Amsterdam en Almere. Ik ben eerst opgeleid als fysiotherapeute in Amsterdam, waar ik ben geboren en getogen.

Na een paar jaar in Amsterdam te hebben gewerkt begon ik in 1978 in het 1e gezondheidscentrum in Almere. Daar ging ik kort daarna ook wonen.

Pionier

In Gezondheidscentrum De Haak maakte ik deel uit van het ‘pioniersteam’. Het werken binnen een enthousiast team bracht mij veel aan ervaring en plezier in de gezondheidszorg.

Het samenwerken deed mijn interesse groeien in wat er nog meer mogelijk was dan fysiotherapie alleen.

Hoe kun je mensen zo goed mogelijk begeleiden naar een betere gezondheid, zowel fysiek als mentaal?

Levensvragen spelen mee bij klachten

Tijdens de fysiotherapiebehandelingen en vooral in het persoonlijke contact ontdekte ik dat psychosociale, emotionele en levensvragen een grote rol spelen in de verschillende klachten waar mensen mee komen. In die tijd was fysiotherapie (en nu nog vaak) vooral gericht op het behandelen van fysieke klachten. Het ging niet zozeer om de mens als geheel.

Ik zocht verder en kwam terecht bij het Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie. De jaren daarna heb ik binnen het team gewerkt als fysiotherapeut op haptonomische basis.

Praktijk haptotherapie Almere

Na nog een opleiding op de Academie voor Haptotherapie te Doorn koos ik volledig voor de haptotherapie. Ik begon mijn eigen praktijk voor Haptotherapie en Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding in Almere.

Praktijk haptotherapie op de Keizersgracht in Amsterdam Centrum

Sinds ik, na 30 jaar Almere, weer in Amsterdam woon, heb ik een 2e praktijkruimte op de Keizersgracht in Amsterdam. Hier zijn ook enkele psychologen gehuisvest. Een inspirerende plek, midden in de stad.

Het werken in 2 praktijken geeft mij de mogelijkheid om te werken van mens tot mens, in zijn totaliteit, met de haptonomie als prachtig handvat.

One eye sees, the other feels.- Paul Klee (1879 -1940)

De kunst van Paul Klee trekt mij aan. Ik kan mij er mee identificeren en gebruik daarom graag zijn werk voor mijn website.

Gevoelens

Klee heeft mij altijd aangesproken door zijn kleurige werk met humor en verwijzingen naar kinderlijke uitdrukkingen en gevoelens. Gevoelens, ook die uit de kindertijd, spelen een grote rol in mijn sessies haptotherapie.

Paul Klee, kunstenaar en denker, was een van de grondleggers van moderne kunst. Hij ontwikkelde een individuele stijl om de onderbewuste geest en fantasie in de kunst uit te drukken.

Het werk van Klee is humoristisch en zit vol verwijzingen naar dromen, muziek en poëzie. Hij had een groot gevoel voor ironie, dat hem altijd onderscheidde in iedere context of kunststroming.

Humor helpt bij verwerking

Haptotherapie is voor mij concreet en ‘down to earth’. Het maakt je gevoel wakker. Ook je gevoel voor humor.

Wanneer je in mijn begeleiding gesteund en gezien wordt met je pijn en verdriet, helpt ook humor bij het verwerken ervan.

Lees meer over het verwerken van veranderingen of begeleiding bij zwangerschap.