Haptonomie en Haptotherapie

Waarom haptotherapie

Waarom is het belangrijk om naar je lichaam en je gevoelens te luisteren? Omdat juist die gevoelens en signalen jouw richtingaanwijzers zijn.

Wij neigen in onze maatschappij die signalen te negeren. Omdat ze niet passen in wat er van je verwacht wordt. Of omdat jij gewend bent om sterk te moeten zijn. Of je probeert het op te lossen. Of je zet je er over heen of roept dat anders moet.

In mijn begeleiding met haptotherapie word je aangeraakt, of krijg je ervaringgerichte oefeningen. Daardoor kun je letterlijk niet om je gevoel heen.

Je zal ervaren dat je met minder kracht of met minder doorzettingsvermogen veel meer kan.

Haptotherapie, wat het is en hoe werkt het

Haptotherapie is een concrete, persoonsgerichte en ervaringsgerichte therapievorm. Je doet het zelf maar niet alleen. We gaan in gesprek en in contact. Jij krijgt een ‘helpende hand’ aangereikt, ook letterlijk.

Aanraken is de meest directe en duidelijke manier om je te bewust te worden van wat je voelt. Wanneer je daar ruimte voor maakt, is dit een aanzet tot de oplossing. Je leert dat je gevoelens richtingaanwijzers zijn, waar je op kunt vertrouwen.

Grip op je leven krijg je door een gezonde balans tussen voelen, denken en doen. Je ontdekt andere wegen om met klachten en problemen om te gaan.

De ‘ingrediënten’ van de begeleiding zijn:

Jij zit aan het stuur en ik gids.

Zo zal je bijvoorbeeld na een Burn Out kunnen aangeven wat jou past, zodat je naar je leidinggevende het als vanzelfsprekend zal ervaren. Het kost je minder strijd.

“Ik besefte dat er een deel in mij is waar nog eens goed naar geluisterd moet worden. Ik ben flink met mezelf in gesprek geweest en nog steeds (al dan niet met tranen) en met mijn omgeving. Dat geeft me wederom een hoop lucht, levensruimte...”

Haptonomie, de betekenis

Al in de Griekse oudheid werden lichaam en geest als een geheel beschouwd. In het Grieks betekent hapsis het gevoel en nomos betekent de leer. Samen vormen deze het woord haptonomie.

Het lichaam is de drager van onze gevoelens. Het tastvermogen is het belangrijkste zintuig om mee te kunnen voelen.
Haptonomie richt zich op het contact tussen mensen. Het woord haptonoom heeft geen betekenis in de zin van een beroep. Wel wordt de haptonomie in diverse beroepen, zoals in de zorg, toegepast.

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie.

“Haptotherapie helpt erg goed om je gedachten stop te zetten en te ervaren wat de dingen met je doen.”

Vergelijk je lichaam met een huis

Je voelt direct en heel bewust je eigen lichaam wanneer je wordt aangeraakt. Je voelt jezelf en je ervaart een verbinding met de ander. Daarvoor is het nodig dat je thuis bent in je lichaam, dat je lekker in je vel zit.

Is je huis bewoond, dan kan je de ruimte creëren om anderen daarin te ontmoeten, wanneer jij dat wilt.

Als jij je gevoelsvermogen niet goed hebt kunnen ontwikkelen of in bepaalde situaties alleen ‘in je hoofd schiet’, dan loopt contact niet echt lekker. Je zit als het ware op zolder in je computercentrum.

Haptotherapie is een directe manier om je te laten voelen wat er zich bij jou ‘thuis’ afspeelt, om je te laten luisteren naar je lichaam. Je bent in je ‘bewoonde’ huis, met aandacht onderhouden, beter opgewassen tegen de stormen van het leven. Ook in je relaties met anderen, thuis, op school of in je werk.

Lees meer over haptotherapie als je last hebt van lichamelijke klachten of spanning.